ШЕФ АЛЕКСИЕФФ ГОНИ КЛИЕНТИ, АКО ГОВОРЯТ ПО ТЕЛЕФОНА !
.jpg)
РЕПОРТЕРСКИ ХРОНИКИ - София, 23.12.2024 г.
От Иван Върбанов
Преди време стартирах рубриката "КУЛИНАРНА ПОЛИЦИЯ". В нея изразявам мнението си за посетени заведения - обслужването, вкусът на храната, условията в залите, отношението и всичко останало.
Eпизод #4 > Заведението за бързо хранене на Chef Alexieff в София
Офисът ми се намира на столичния булевард "Александър Стамболийски".
В горната част, пò към църквата Света Неделя.
Затова и съвсем естествено, в обедната почивка прескачам наоколо в квартала, за да си взема нещо вкусно за хапване.
Колежка, преди месец - два, ми показа заведението за бързо хранене на "Шеф Алексиев", което се намира на една от преките, на ул. "Княз Борис" I.
Много пъти съм посещавал мястото: топла витрина със супи и гозби, зад които работи високо и слабо момче - адашът Иван, от сутрин до вечер, а в помещението има няколко маси и столове, за да поседнеш набързо и да утолиш глада си.
Ето, че и днес се насочих към бързото хранене на Chef Alexieff по обяд.
Влизам и заварвам следната случка: човек, който чака на опашката, тихо и спокойно довършва разговор по телефона. Не вика, не крещи, не пречи никому, просто си чака реда.
Изведнъж, иззад витрината изскача Шефът и със заплашителен и груб топ подвиква на човека да спре да говори по телефона, че нямало да го обслужи и т.н. В отговор на учудването на клиента, АлексиеФФ грабна черпака и заяви, че това било НЕГОВОТО заведение, където той е ГОСПОДАР и че той определял какво и как.
Толкова се нахъса и ескалира агресията си, че заплаши и напъди клиента да напусне неговия (на въпросния готвач) РЕСТОРАНТ. Правя уговорката, че става въпрос за малко помещение за бързо хранене, не си представяйте голям ресторант, лъскав, класен.
Стъписах се от грубостта и агресията на готвача.
А и от неговата самозабрава, смятайки, че пристъпващите прага на заведението за бързо хранене външни лица, дошли с идеята да си закупят храна, според него не са клиенти, които трябва да посрещнеш с уважение, култура и усмивка, да обслужиш и да ги изпратиш доволни, за да се върнат отново, а някакви досадни натрапници и дразнители, които нарушават вътрешния ред и той, готвачът, може да прави с тях и по отношение на тях всичко: ако иска да ги обслужи, ако пък му е кеф и му скимне - да ги изгони ... Защото нали разбрахте, той пребивава там с убеждението, че той като Господаря на собствеността определя условията и режима на пребиваване и функциониране, той е Шефът, той решава!
Нека коментирам сега, тук му е мястото да кажем, че в продажбите е добре известна максимата, че един търговец следва да е ориентиран в сериозна степен към взаимоотношенията си със своите клиенти, ако иска да продава повече и по-успешно, при това в дългосрочен план.
Но, кой да ги знае тия работи, пък и да ги следва или спазва ... ?!
Да се върнем на историята!
Изпитах страхотно разочарование от случката и преживяването, което се разиграваше пред очите ми. Търсех оправдание за поведението на Шефа - самозабравил се готвач ли е, или изморен и раздразнен от многото поръчки ли е?
Но кое му даваше право да се държи арогантно, самонадеяно, назидателно и агресивно към човека, който бе дръзнал да пристъпи прага на неговото владение, с наивната мисъл, че е клиент и влиза да си купи храна от публично заведение за бързо хранене в София, през 2024 година?!
Поведението на готвача - шеф бе почти хулиганско, непремерено, отвъд добрия тон и нрави, с агресия.
За секунда си помислих, че ако я нямаше преградата на стъклената витрина, която все пак осигуряваше някаква дистанция, то може би от адреналина си АлексиеФФ можеше с импулса си да се нахвърли на човека физически, така, както размахваше черпака и навикваше по него.
Солидаризирах се с нарочения човечец и дружески го подканих да се оттеглим и да се насочим към друго заведение с топла храна, съвсем близо, което е буквално от другата страна на тротоара, на 5 метра, отсреща.
Така и направихме.
Не разбирам, тази самозабравила се претендираща за майстор - готвач персона не осъзнава ли, че с такова отношение и поведение ще губи клиенти, че наоколо в центъра е бъкано с мноооого заведения за бързо хранене и такива саморазправи са нерационални за бизнеса му, в условия на конкуренция и пазар?!
Оставете етиката, културата на поведение, морала, уважението и прочие ...
Дадох си сметка, че такова алексиево поведение издава голяма комплексарщина!
Ако си ЛОШ човек, то няма как да успееш в нищо - професия, бизнес, начинания!Защото в основата на всичко са човешките отношения, които трябва да се основават на хармония, добронамереност, уважение и респект, а и определена култура на поведение.
Животът ме е срещал през годините с много хора, с големи творци и личности, с виртуози и велики майстори в различни сфери и професии.
И, уверявам Ви, колкото ПО - ГОЛЯМ е творецът, толкова по чист и обикновен човек е в поведението си към околните.
Както и обратното - видите ли, че някой се големее, че претендира, че говори АЗ, АЗ, АЗ, че се прави на тарикат, че нарушава границите и нормите - бягайте от такива самозванци!
Разочарованието от тях, рано или късно, ще Ви сполети!
Та, така!
Разказвам тази история, за да Ви подготвя и да си знаете, ако попаднете в Алексиевото местенце за хранене в центъра на София.
Защото, мисля си, всичко можете да очаквате.
Днес - крещи и се кара: защо си позволявате да използвате телефона си в неговото заведение?!
А утре - може да реши, че той трябва да указва на клиентите какво им разрешава да си купят за храна, по колко могат да си взимат, дали могат или не да седнат на масите в заведението, с кого е разрешено, по двойки или по тройки да са конфигурациите - нали това е НЕГОВОТО ЗАВЕДЕНИЕ, където ТОЙ е ГОСПОДАРЯТ !!!
Жалка и комична картинка!
Но, да си знаете!
Шеф е това! Не лукова глава!
Хайде, бон апети!
И какво излиза? Хем си плащаш, хем те гонят, а може и да те понатупат - като бонус към обедното меню!
Аз категорично реших: няма да дръзвам да дразня Chef Alexieff, няма да го притеснявам и да го ядосвам с присъствието си!
Просто спирам да ходя там, да си поръчвам храна от него.
Така де, храна, пропита с такава енергия и аура от готвача - не ми се яде, а и не бих искал да вкарвам в организма си!
Нека Шефът да си има пълен комфорт в НЕГОВОТО ЗАВЕДЕНИЕ.
Да си готви и да си консумира!
Сам!
Така е най-добре!
Стига сме го притеснявали, стига сме го ядосвали и сме го дразнили!
Така де - шефът си е шеф, но, явно ще е само на самия себе си!
Коментари